Kickstart – Övning

Här kommer en liten övning som tar ca: 30 minuter. Jag har stött på den här övningen i många olika versioner runtom på internet, fast endast på engelska hittills, så jag tänkte att en liten översättning kunde vara på plats.

Denna övning är jättebra för dem som snabbt vill komma i gång med ett projekt, även om man inte har någon handling eller karaktärer ännu. Självklart kan man även bara göra den för skojs skull för att se vad man kan få ihop.

Innan du börjar, tänk på att inte korrigera dig själv. Sudda inte, bry dig inte om stavning och grammatik just nu, utan tillåt dig själv att göra fel och strunta i dem.

Ta fram ett linjerat block och en (bläck)penna/ordbehandlingsdokument.

Skuggrummet:

1: Du sitter i ett mörk rum. Det enda ljuset är den lilla strimma av ljus i mitten av rummet precis där du sitter. Du kan känna att rummet är större än det verkar bakom de fyra draperier som hänger runt omkring dig. Till att börja med är rummet tyst, öde, det finns inget som kan distrahera dig. Plötsligt så sticker det till i näsan och du kan känna något. En doft som kommer från draperiet till höger om dig. Ta ett djupt andetag och känn efter. Vad känner du? Identifiera doften. Skriv ner det. Så detaljerat du kan under Tre minuter.(Eller 3-4 rader i ett block.)

2: Ett ljud hörs till vänster. Vad är det? Tänk ett ögonblick på vad det kan vara, vilket material är det? Vilket tonläge? Gällt? Dovt? Vilken sorts varelse kan åstadkomma ett sådant ljud? Var så specifik du kan medan du skriver. Fem minuter. (Eller ca 5-6 rader i ett block.)

3: Hänger doften och ljudet ihop? Om inte, vad händer när källan till doften och källan till ljudet möts? Skriv ner detta samt eventuella frågor du kommer på under uppgiften. Fem minuter. (Eller 5-6 rader i ett block.)

4: Plötsligt börjar en röst prata bakom draperiet framför dig. Lyssna noggrant. Vad säger rösten? Vilka ord använder den? Beskriv sedan rösten och skriv ned hur du tror att personen som pratar ser ut baserat på rösten du hörde.

5: Källan till ljudet, doften och rösten möts. Skriv ned två frågor om vad som händer sedan.

6: Skriv svaren på dina frågor.

Så där, då var den övningen klar. Hur gick det?

Visst blev det något i alla fall.

Det här är även en bra övning när man sitter fast och inte vet hur man ska fortsätta. Att traggla med samma problem i oändlighet hjälper ju oftast inte, utan det är bra att ge hjärnan lite distans till problemet, och att fokusera på något annat.

Vem vet, kanske ditt undermedvetna ger dig svaret i övningen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s